Dramatikk til skolene

I Dramatikerforbundets manusbank kan skolene finne verk av over 400 norske samtidsdramatikere. Her er av én av dem – med tungtvann i kofferten.

– Manusbanken er med på å fremme norsk språk og litteratur, sier Petter S. Rosenlund.
– Manusbanken er med på å fremme norsk språk og litteratur, sier Petter S. Rosenlund. Johanna Hanno

Petter S. Rosenlund er nestleder i Norske Dramatikeres Forbund. Han har skrevet 14 helaftens manus for teater, tv og film og er blant annet vinner av Ibsenprisen og Amanda-prisen. Han skrev manus til Kampen om tungtvannet, som satte seerrekord med et publikum på 1,7 millioner nordmenn i januar og februar 2015.

Vi har invitert Petter Rosenlund til å fortelle om arbeidet med filmen og om Dramatikerforbundets manusbank. I banken kan du finne en rekke manus som er skrevet for teater, film, radio og tv. Skoler kan bli abonnenter og få laste ned manus.

– Det norske språk er et minoritetsspråk i verden. Vi mener at det å lage en tjeneste som Manusbanken, er å fremme norsk språk og litteratur, sier Rosenlund. Han forteller at det i stor grad er amatørteaterlag, kritikere og forskere som laster ned manuskripter. Skoleklasser er en annen målgruppe.

Det er den enkelte dramatiker selv som legger inn manusene sine i banken. Hver enkelt forfatter sørger for at det de legger ut er klarert av dem selv, og har det endelige ansvaret for at manus som legges inn i banken kan gjøres tilgjengelig for offentligheten. – Til hvert manus følger det informasjon om antall roller, hvem det kan være egnet for, tidligere oppføringer lengde og sjanger, sier Rosenlund.

La deg inspirere til å utforske ny norsk dramatikk!

Tungtvannet.jpg
Petter S. Rosenlund vil fortelle om arbeidet med Kampen om tungtvannet. Foto: Filmkameratene AS / Jiri Hanzl

Manusbanken

  • Digitalt arkiv for norske manus som er skrevet for teater, film, radio og tv. Her finner du monologer og dialoger; enaktere, spel og komedier.
  • Inneholder verk fra over 400 dramatikere, flere enn 3000 titler og 400 tilgjengelige manuskript.
  • For å kunne laste ned manuskripter må du tegne et årlig abonnement. Abonnement er tilgjengelig for profesjonelle produsenter av scene- og filmkunst, for frie grupper og amatørteaterlag, samt for skoler, forlag og massemedia.
  • Det er vederlagsfritt å låne manus. Ønsker man å oppføre stykket for et publikum, må tillatelse innhentes fra dramatikeren.

Det kreative fellesskapet 

Kopinor utgjøres av 22 organisasjoner innenfor litteratur, billedkunst, musikk og medier. Samlet er vi en stor del av det kreative feltet i Norge. Gjennom våre kopieringsavtaler har skolene tilgang til en stor mengde verdifullt innhold, samtidig som skapere og utgivere får betalt for bruken.

Vi har som mål å være en ressurs i lærernes viktige formidlingsarbeid. På arenaer der lærere møtes vil vi presentere flere nye tilbud til skolene.