Film om å lese bøker

Møt juryklassen fra Sørumsand videregående skole og forfatteren som fikk Ungdommens kritikerpris.

Syv juryklasser fra hele landet har denne vinteren lest og diskutert åtte norske skjønnlitterære bøker for voksne utgitt i 2020. Bøkene var nominert av Norsk kritikerlag, og elevene stemte fram forfatteren Odd Klippenvåg med boka En lykkelig gift mann – og andre noveller som årets vinner av Ungdommens kritikerpris.

I forbindelse med kåringen fikk Kopinor anledning til å lage film med lærer og elever ved Sørumsand videregående skole, som deltok i elevjuryen. 

I juryens begrunnelse for valget heter det blant annet at årets vinnerbok vekker følelser og overrasker:

Til tross for at vi leser med en forventning om å bli overrasket, klarer forfatteren stadig vekk å overraske oss likevel. Det er en bok som holder på oppmerksomheten vår, og når den sjokkerer oss, er det fordi teksten overbeviser oss om at dette kunne skjedd i virkeligheten.

I filmen forteller lærer og elever om hvordan det var å delta og hvilke noveller de liker spesielt godt. Vi fikk også med oss forfatteren Odd Klippenvåg. Under opptakene går praten livlig, og både elever og forfatter snakker om sammenhengen mellom det de leser og det de opplever i livet. Og vi spør dem, hvorfor er det viktig å lese bøker?

Bilde 2.JPG
Juryklassen forteller om spenningen da bøkene kom og lesingen skulle begynne. Foto: Hege Lunde

– Det var spennende da kassen med bøker fra Foreningen !les ankom skolen, forteller lærer Stian Skjerdal, som forteller at de nominerte bøkene ble lagt i stabler på kateteret. Elevene fikk velge seg bøker og begynte å lese. En bunke med bøker ble stående nesten urørt. På fremsiden av boka var det bilde av en knust tekanne. Men, så hadde en av elevene begynt å lese, snart en til, og til slutt snakket alle om at de ville lese boka fra akkurat den bunken.

Boka var den som skulle vinne prisen, En lykkelig gift mann – og andre noveller. I filmen forteller elevene hvorfor de ble så opptatt av de seks novellene. En elev opplevde det slik:

– Det var som en reality-serie, bare at det var i en bok.

Rakel Furuhovde Nævdal, Isabella Røising, Marcus André Morille under opptak i biblioteket på Sørumsand videregående skole. (Foto: Hege Lunde)

I filmen velger tre av elevene seg ut hver sin novelle som de leser fra og forteller hva det er som gjør denne historien spesielt interessant. I diskusjonen peker de på at historiene er både overraskende, noen ganger ubehagelige og ofte gripende. De opplever også at forfatteren lager rom i fortellingen for at de kan tenke videre på hva karakterene har gjort eller kommer til å gjøre.

Filmen hadde urpremiere på Kopinors utstillerseminar på skolekonferansen NKUL 5. mai. Se filmen i videovinduet øverst.