Lær om låtskriving av de beste!

Ti av Norges beste låtskrivere har blitt videointervjuet av TONO, som med dette krafttaket ønsker å øke kunnskapen om låtskriving og komposisjonsarbeid.

TONO Sessions består av ti dybdeintervjuer med norske låtskrivere
TONO Sessions består av ti dybdeintervjuer med norske låtskrivere

Et stjernelag av norske komponister og låtskrivere har bidratt i et krafttak for å øke kunnskapen om låtskriving og komposisjonsarbeid. Prosjektet bærer navnet «TONO Sessions», og består av ti dybdeintervjuer med Bjørn Eidsvåg, Gabrielle Leithaug og åtte andre av Norges mest respekterte låtskrivere og komponister.

– Norge ville ha vært fattig uten sanger å synge eller å høre på. Vi ønsker å gjøre nordmenn mer oppmerksomme på den store verdien og gleden norske sangskrivere, komponister og sangtekstforfattere gir oss alle. Og det er derfor vi lanserer TONO Sessions, en videointervjuserie med ti fremragende representanter for yrkesgruppen, sier kommunikasjonssjef Willy Martinsen i forvaltningsorganisasjonen TONO, som er produsent av filmene. 

Stor bredde

De ti som intervjues om komposisjon og sangskriving er Bjørn Eidsvåg, Magnus Grønneberg, Frøy Aagre, Hanne Sørvaag, Julian Skar, Martin Horntveth, Marie Munroe, Don Martin, Gabrielle Leithaug og Amund Maarud. Hver av de ti filmene er ca ti minutter lange, og byr på lavmælte og ujålete fremføringer av noen av deres mest kjente verk.

Videoserien er produsert av forvaltningsorganisasjonen TONO i samarbeid med låtskriver og artist Askil Holm. Holm har i en årrekke kombinert egen låtskrivervirksomhet og artistkarriere med undervisningsopplegget «Låtmakerne», hvor elever fra ungdoms- og videregående skole til studenter ved musikkfag på universitet og voksne lærer å skrive musikk. Det er Holm som intervjuer de ti låtskriverne og komponistene i intervjuserien:

– Jeg kommer fra en sterk låtskrivertradisjon i Trøndelag, og har en livslang fascinasjon for låtskriving og komposisjon. Jeg har et brennende ønske om at flere skal oppdage dette fantastiske faget og håndverket.  Det har vært et privilegium å få muligheten til å sette meg ned sammen med noen av landets aller dyktigste musikkskapere, og få dem til å røpe noen hemmeligheter om det å skrive musikk, sier Holm.

Økt rekruttering

TONO håper filmene vil være til glede både for de som lytter til musikk og for de som skaper den:

– Vi håper TONO Sessions vil inspirere noen til å lage sin første sang eller sangtekst. Samtidig håper vi flere vil oppdage hvor mye samfunnet har igjen for å skape gode rammer for musikkskapere, for eksempel gjennom opphavsretten, som gir både verdighet og salt til maten til musikkskapere, sier Willy Martinsen.

TONO

  • Non-profit samvirkeforetak, stiftet i 1928, som eies og styres av sine medlemmer: Komponister, låtskrivere, tekstforfattere og musikkforlag. 
  • Forvalter fremføringsrettigheter for musikkverk i Norge og innkasserer vederlag for offentlig fremføring av dem.
  • Representerer i dag ca. 25 000 norske komponister, tekstforfattere og musikkforlag. Gjennom gjensidige representasjonsavtaler med tilsvarende selskaper i andre land forvalter TONO i praksis hele verdensrepertoaret. 
  • Som non-profit foretak overføres TONOs resultat videre til rettighetshaverne i  fremførte verker. TONO legger dermed til rette for bruk av musikk i samfunnet, samtidig som TONOs medlemmer gis et grunnlag for å kunne skape stadig nye musikkverk.

Les mer på TONOs nettsider