Med Linus på filmopptak

Linus Gabriel Wik er medieelev på Elvebakken videregående skole. Klassen har sagt seg villige til å delta i en film som Kopinor lager i samarbeid med filmprodusentene i Lucky View.

Som liten lånte Linus mobilen til faren og laget stop-motion med legoklossene. Han nevner både Qvisten Animation og Storm Studios som steder han kunne tenke seg å jobbe.
Som liten lånte Linus mobilen til faren og laget stop-motion med legoklossene. Han nevner både Qvisten Animation og Storm Studios som steder han kunne tenke seg å jobbe. Hege Lunde

Linus Gabriel Wik går i 2. klasse MP (medieproduksjon) på Elvebakken videregående skole i Oslo. Klassen har sagt seg villige til å delta i en film som Kopinor lager i samarbeid med filmprodusentene i Lucky View. Vi er spente om hvordan dette foregår og får lov av Linus til å bli med og ta bilder.

En film om opphavsrett

Filmen skal bygges over en serie med intervjuer tatt opp i studio der elevene svarer på spørsmål om opphavsrett; hva de tror at opphavsrett handler om og om de har hørt om åndsverkloven, hva de tenker om å dele egne eller andres arbeid, og hvorfor det er viktig å kreditere den som har laget et åndsverk.

Aktuell erfaring på flere måter

Linus og klassekameratene synes det er gøy med erfaringen ved å være i studio og delta på opptak. De klarer seg godt igjennom tekniske instruksjoner, og deler etter beste evne i det varme studioet. Hvorfor tror de det er viktig å navngi personen som har laget et verk? De skjønner godt at man ikke bare kan kopiere inn hva som helst, og at det kan være en veldig god idé å spørre før man bruker noen andres arbeid.

Kunnskap om opphavsrett er særlig viktig for elever og lærere i videregående skole. Hvis det skulle bli slik at alt bare kopieres og ingen viser respekt for opphavsretten, ville det jo ikke bli noen som kjøper læremidler eller betaler for kopiering, og da blir det ikke penger til å skape noe nytt – det skjønner jo alle. Og nye og oppdaterte bøker og læremidler er veldig viktig, ikke minst for elevene på medielinjen.

DSC_0062.JPG
Linus og klassekameratene venter spent på sin tur i studio.
DSC_0095.JPG
Klargjøring for opptak, og Linus får på seg mikrofon og lysledning av Mikkel. – Har du laget noe selv enda, da? spør regissør Christopher, og joda, Linus har lagt ut litt bilder på Instagram.
DSC_0098.JPG
Siste justeringer gjøres i manus, og filmansvarlig Magnus tuner inn kamera. Linus begynner å kjenne på varmen fra studiolampene, men tar regi.
DSC_0115.JPG
Action! Med solid filmtekke kommenterer Linus regissørens ulike spørsmål.

Følg med!

Det går unna med filmproduksjon hos Lucky View. Den ferdige filmen med klippede intervjuer og animasjoner skal sendes til alle videregående skoler denne høsten som del av Kopinors kampanje for å aktualisere kunnskapen om opphavsrett, kanskje særlig blant lærerne. Og aller først skal det bli filmpremiere med visning for Linus og klassen.