Moten forteller en historie

Et originalt design bidrar til å styrke en identitet. Designer og gründer Sanaz Shirazi har tatt med seg elementer fra sin varierte bakgrunn inn i moteverdenen. I dag brukes designermerket verden over.

Sanaz Shirazi bygger på egen familiehistorie og kulturarv, og har gjort internasjonal designkarriere.
Sanaz Shirazi bygger på egen familiehistorie og kulturarv, og har gjort internasjonal designkarriere. T. Mojir

Sanaz Shirazi er opprinnelig fra Iran, men er svært verdensvant etter å ha bodd i ulike land gjennom oppveksten. I barndommen vekslet hun mellom Iran og India, og i tenårene var hun bosatt i både Norge og England.

Hun er utdannet innen internasjonal markedsføring på Leeds University, diplomeksportøkonomi på Handelshøyskolen BI og drama på Central School of Speech and Drama. Hun har tidligere blant annet jobbet med reklame og media for store merkevarer både i Oslo og London. Etter hvert ble hun også involvert i handel, salg og produksjon, da hun representerte britiske merker i Skandinavia og merker fra Brooklyn i New York.

I 2006 grunnla hun merket Sanaz Shirazi Collection (SSC) sammen med søsteren Tanaz, som er daglig leder mens Sanaz er utvikler og har overordnet ansvaret for design. SSC produserer klær og tilbehør laget av resirkulert skinn og pels fra kjøttindustrien, med base i Norge, London og Los Angeles.

En blanding av knallhardt arbeid, ønske om å formidle kultur og arv har gjort at Sanaz Shirazi kunne skape en en sterk merkevare med stor suksess blant den motebevisste kunst- og kulturelite og kongelige.

Veien til suksess

Interessen for mote går flere generasjoner tilbake i Shirazi-familien. De produserte og distribuerte saueskinn- og pels fra kjøttindustrien, som ble eksportert til europeiske motehus.

– Vi startet SSC fordi vi hadde et ønske om å bevare familiehistorie og kulturarv. Jeg hadde et ønske om å få uttrykke og utvikle meg kreativt, samtidig som jeg kunne bruke og tilegne meg kunnskap om markedsføring og kommersielle aspekter av det. Dessuten ønsket jeg å vie oppmerksomhet til miljøet, og være i stand til å påvirke i en større skala og skape en større forståelse av ulike kulturer og bringe de sammen.  

Shirazi er en bestemt person med stor lidenskap for det hun tror på. Hardt arbeid, tro på seg selv og pågangsmot til å tilegne ny kunnskap har vist seg å være nøkkelen til suksess.

– Jeg synes det er viktig å aldri gi opp, å alltid gjøre sitt beste, lære av de beste og aldri tenke at man er ferdig å lære. Man må gjøre det som skal til for å bygge tillit til verden og ha tro på seg selv, samtidig som det er viktig å lære av samarbeid med andre og ha gode mentorer rundt seg. Originalitet er viktig, og det innebærer at man har frihet til å gjøre det man elsker, at man har kunnskap og intellekt. Originalitet dreier seg også om å være innovativ, og da handler det om å sette et personlig særpreg på alt man skaper. Det er virkelig ingen snarveier i livet, man må arbeide hardt. Søken etter kunnskap har vært så givende under denne reisen, og dette er bare begynnelsen. 

Inspirasjon

Shirazi har mange inspirasjonskilder. Det livet hun har levd og alle opplevelsene hun har hatt, har bidratt til det hun skaper.  

– Inspirasjon kommer fra livserfaring, bøker, litteratur, den persiske poeten Hafez, film, kultur og samfunn, kunst, historie, kulturarv, arkitektur, reise og musikk, alt fra klassisk musikk til hip-hop. Den persiske kulturen er en stor del av meg, og den har helt klart innflytelse i det jeg gjør. Jeg har også en særlig stor lidenskap for film, og det har nok påvirket hvordan jeg jobber.

Hafez-divan.jpg
Illustrert manuskript (1500-tallet) av Divân-e Hâfez, samling av dikt av den persiske dikteren Hafez. Harvard Art Museums/Arthur M. Sackler Museum, Gift of Mr. and Mrs. Stuart C. Welch, Jr. Image: Imaging Department © President and Fellows of Harvard College

I tillegg til å være et merke for produkter av resirkulerbart materiale, er SSC av det som kalles for «slow fashion». Det vil si at deres produkter ikke er trendbaserte produkter som hele tiden skiftes ut. Denne type mote påfører ikke miljøet de skadene som oppstår under masseproduksjon. Shirazi ønsker at flest mulig blir bevisste på «slow fashion».

– Det at store stjerner og kongelige personer velger å bruke vår merkevare og at våre produkter blir brukt i film, bidrar til å spre oppmerksomhet i internasjonal presse og media. Jeg jobber bevisst med budskapet fordi mediene har stor makt og innflytelse på mennesker over hele verden. På den måten kan jeg utgjøre en forskjell ved å bidra til endring med budskapet om resirkulerbar materialbruk og en miljøvennlig livsstil, sier Shirazi.

Forteller en historie

Mote er en viktig del av det å fortelle en historie, den styrker, tydeliggjør eller skjuler en identitet, sier Shirazi.
 
– Da jeg studerte drama lærte jeg kunsten å formidle gjennom en karakter, velge bort virkeligheten og den samfunnet forventer at man skal være. Det føltes befriende. Dette gjelder også for mote, fordi mote kan bidra til hvordan en person oppfattes, sett utenfra. De klærne og det tilbehøret en person velger å bære gir personen en identitet uten at man trenger å si et ord. Noen kler seg akkurat slik de føler for, noe som gjenspeiler deres indre trygghet og hvem de har blitt gjennom årene. Samtidig er det mulig å gjemme seg fra samfunnet bak klær og tilbehør ved å gi uttrykk for at man er en annen enn den man er.  I underholdningsbransjen er antrekket helt avgjørende for budskapet en artist eller skuespiller formidler.

Det er noe ekte ved det å samarbeide med andre

Filmindustrien har åpnet øynene for SSC, og Shirazi mottar forespørsler fra Hollywood. Nylig ble de kontaktet for å kle opp aktører i klær fra 1950-tallet.

– Da filmen Hail, Caesar! var under innspilling i Los Angeles ønsket de å bruke våre klær. Vi jobbet tett med andre kostymedesignere, og gjorde filmkarakterene levende ved å bruke riktige detaljer og elementer. Det var virkelig inspirerende å se hvordan deres kreativitet og kunst var med å styrke filmkarakterene. Det er noe ekte ved det å samarbeide med andre. Jeg liker å jobbe sammen med et godt team, hvor vi deler tanker, ideer og har et felles mål. 

Sanaz Shirazi har også vært gjestedommer for den persiske versjonen av Idol.

– På bakgrunn av min kunnskap om mote ble jeg invitert for å dømme artistenes opptreden i sin helhet – den betydningen stilen har for en artists suksess. Det er utrolig viktig at artistene blir kledd opp riktig, ettersom stilen er med på å gi både artisten og artistens fremførelse et sterkere uttrykk.

Originalitet har blitt viktigere

Trender dannes ut i fra den politiske og finansielle situasjonen i verden, og dette påvirker mote, musikk, film og kunst, forteller Shirazi. Selv opplever hun at global kommunikasjon har bidratt til at flere og flere mennesker søker seg mot en mer individuell uttrykksform.

– Livsstil har ofte mye å si for den måten man kler seg og den måten man velger å uttrykke sin identitet. Dette kan også påvirkes av status, miljøet man er i, de vennene man har rundt seg og gjennom mediene. Internett og sosiale medier er noe de fleste har tilgang til, og det har ført til at man ikke kan se markante forskjeller blant nordmenn eller andre nasjonaliteter når det kommer til klesstil. På grunn av dette har det blitt viktigere for mange å være original i stilen, slik at man kommer tydeligere fram som person. I barndommen gikk jeg på skole både i India og Iran og der gikk jeg iført skoleuniform. Forskjeller på oss elevene var ikke synlig utenfra på samme måte som hvis vi hadde vært iført en egen klesstil. Det var ikke noe annet enn ferdighetene våre å dømme oss ut i fra, og det opplevde jeg veldig annerledes enn her i Norge, hvor man på en måte blir litt kjent med personer gjennom deres klesstil.

Lær, saueskinn og resirkulert pels er materialer som har vært i våre kulturer gjennom generasjoner. De ble brukt i klassiske westernfilmer av John Wayne og Clint Eastwood, men det er også kjente stjerner som velger samme materialer i dag, forteller Shirazi.

– Pels har alltid blitt brukt i film for å gjøre skuespillerne mer glamorøse, og det brukes ofte for å få frem personlighet og rikdom. Det tidløse materialet kan like godt gjenskape den glamorøse stilen fra 20-30-årene som det kan passe inn i en viking- og krigsfilm, hippiefilmer fra 60–70-tallet, «power-stilen» fra 80-tallet og i dag. Når vi ser bilder av skuespillere som Kate Hudson og Sienna Miller iført vår merkevare, viser det at noe så tidløst som skinn og pels aldri vil gå av moten, på samme måte som en god film vil leve for alltid.

Shirazi elsker å jobbe med film, ettersom hennes bidrag setter i gang tankeprosesser og øker bevissthet om temaer som er viktig for henne. I fremtiden vil vi se SSC i flere store filmprosjekter.