Ærligheten varer lengst

Daglig deler Anette-Marie Antonsen tanker, erfaringer og innblikk i eget liv med flere tusen lesere. Gjennom en årrekke har hun klart å holde lesertallet oppe: ­– Det gjelder å være åpen og ærlig.

– Når man skal formidle noe, må man først og fremst vite hvem man snakker til. Så må man snakke deres språk og sette seg inn i deres verden.
– Når man skal formidle noe, må man først og fremst vite hvem man snakker til. Så må man snakke deres språk og sette seg inn i deres verden. Anette-Marie Antonsen

Antonsens blogg er ikke bare blant Norges mest leste, men også en av Norges eldste. Det hele startet for 10 år siden, da hun flyttet til Oslo for å jobbe som modell. Hun begynte å blogge for å dele litt av sin hverdag og vise frem bilder.

I 2009 ble Antonsen gravid, og det var da leserne virkelig fikk øynene opp for bloggen. Hun ga leserne et innblikk i sin nye tilværelse og delte tanker og erfaringer. Bloggen vokste til å bli datidens største mammablogg.

Etterhvert som årene gikk og datteren ble større, ble det naturlig å gå vekk fra rollen som mammablogger, skrive mer om sitt nye hverdagsliv og mindre om småbarnslivet.

I løpet av årene som blogger har Antonsen vært en aktiv student. Hun er utdannet fotograf, journalist og personlig trener og har utdannelse innen teater. Antonsen har også fått prøve seg som programleder for TV2-programmet Bingo Bingo og på lokal-TV på TV8. I tillegg har hun vært på TV-skjermen som en av fire jenter i realityserien Tigerstaden.

Kunsten å holde lesertallet oppe

Antonsen er en ildsjel som har blitt ekspert på å underholde leserne sine. Å holde på lesere gjennom så mange år krever at man har noe interessant å dele til enhver tid.

– Så vidt jeg vet er jeg den som har blogget lengst i Norge, hvert fall av de som har en typisk blogg som man finner på topplistene i dag. Jeg har egentlig bare skrevet om det jeg har drevet med hele veien, det jeg har interessert meg for og det jeg har opplevd.  Om noen spør meg om hva jeg blogger om så svarer jeg at jeg blogger om litt av alt. Det er veldig vanskelig å kategorisere meg, men det er vel en livsstilblogg jeg har. Jeg tror noen lesere blir fascinert av det jeg skriver, og så tror jeg at jeg hjelper mange som føler seg alene. For meg er det viktig å inspirere, fascinere og motivere leserne. Fascinere dem ved ting jeg gjør og motivere dem til å komme seg opp av sofaen for eksempel.

anette med datter.jpg
Etterhvert som datteren ble større, ble det naturlig for Antonsen å gå vekk fra rollen som mammablogger (Foto: Anette-Marie Antonsen)

Når Antonsen skriver, kommer det som regel rett fra hjerterota. Alt annet funker egentlig ikke så bra, forteller hun.

– Jeg skriver aller best når jeg har satt meg ned og er totalt avkoblet. Når jeg er i denne modusen skriver jeg innlegg som inneholder følelser fra magen og hjertet. Disse innleggene er som regel lange. Likevel tar leserne seg ordentlig tid til å lese og deler innleggene i sosiale medier. Mine mest leste innlegg har vært når jeg har hatt det vondt og vært lei meg. Når jeg har det vondt bruker jeg bloggen for å sette ord på følelsene mine. Jeg tror mange kjenner seg igjen og bruker disse innleggene som trøst. Folk fenges også av å lese om barn, så når et innlegg viser bilder av min datter, får jeg god respons. Det hender at jeg legger en strategisk plan for innleggene mine. Da er tanken å trekke mange lesere og skape oppmerksomhet. Men nei, ærlighet er best.

Under tiden som blogger har Antonsen vurdert å avslutte bloggen flere ganger. Tanken har da vært å satse på en av de studieretningene sine, men det har ikke gått så bra.

– Hver gang jeg har vurdert å slutte å blogge, føler jeg universet har slått tilbake – nei, nei og nei, du skal blogge, du. Mens jeg har studert har det gått opp for meg hvilken nytte kunnskapen gir bloggen min. Dette er vel en av de største grunnene til at jeg har beholdt bloggen. Dessuten har det blitt en oppgave å ta vare på leserne mine, ettersom de finner så mye trøst i bloggen.

Den gode måten å kommunisere på

Som toppblogger er man i en sårbar posisjon hvor det er lett å pådra seg negativ kritikk. Heldigvis er ikke dette noe som plager Antonsen.

– Jeg får sjelden drittkommentarer, og der er jeg nok veldig heldig. Negativ kritikk eller direkte mobbing er en jobb å bite seg gjennom det også. Nå har jeg kommet på en plass i livet hvor jeg kjenner mye på følelser, men samtidig føler meg uovervinnelig grunnet alt jeg har erfart i livet. En av grunnene til at jeg klarer å holde meg unna konflikter og ikke blir tatt for ting, er at jeg alltid argumenterer for og imot en sak. Skriver jeg noe hvor jeg vet det kan komme argumenter imot, vel da skriver jeg disse også. Jeg har prøvd å provosere leserne mine av og til, men jeg synes det er veldig ekkelt.

Det har blitt en oppgave å ta vare på leserne mine

Det er ikke bare de negative kommentarene en blogger kan være uheldig å må jobbe seg gjennom. Flere bloggere har også funnet falske profiler av seg selv på nettet og har vært utsatt for at andre stjeler bildene deres. Antonsen har selv opplevd dette.

– Jeg skjønner ikke hvordan noen kan gjøre noe sånt, og jeg skjønner heller ikke hva de vil med det. Jeg er veldig påpasselig når jeg skriver og legger ut bilder av datteren min, og legger derfor sjelden ut detaljer. Det er spesielt viktig for meg å ikke havne i en situasjon hvor noen misbruker bilder av henne eller at noen bruker noe jeg har skrevet mot henne. Å merke bildene sine er en god måte å beskytte seg på, slik at ingen kan misbruke og gjenbruke bildene uten lov. Jeg tror terskelen for å stjele bilder er større dersom bildene er merket. Opphavsrett er noe jeg har hatt mye om på skolen og kreditering er alltid på sin plass.

Gjennom årene som blogger har Antonsen gjort seg noen bemerkninger som hun anbefaler andre å tenke over når de kommuniserer.

– Når man skal formidle noe, må man først og fremst vite hvem man snakker til. Så må man snakke deres språk og sette seg inn i deres verden. Er man ydmyk får man med seg flere, derfor gjelder det å være ydmyk og ikke kvass. Og så er det dette med å argumentere for og imot. Selv kunne jeg vært enda bedre til å lage spennende overskrifter og til å føye meg litt mer etter leserne. Jeg har innsett at jeg må føye meg litt. Jeg liker for eksempel å gå mye uten sminke, men leserne liker å se bilder av meg der jeg har pyntet meg først. Derfor ordner jeg meg bare for å gi leserne slike bilder i blant.

Når ideene er mange

Nye ideer faller stadig i hodet på Antonsen og hun er ikke redd for å hoppe i dem. Det er så mye hun har lyst til å gjøre, og dette påvirker bloggingen.

 

2016-04-14 (2).png
Manneposten skal gi menn en bedre forståelse av hvordan damene tenker.

– Det er så mye jeg har lyst til å gjøre. Livet er en selvutviklingsreise, og dukker det opp noen gode ideer er jeg flink til å sette dem i gang og være en leder gjennom reisen. Som resultat av dette liker jeg å skrive temabasert på bloggen. Hvis jeg skal ligge helt på topp på blogglistene må jeg bruke all min tid på blogging, og det er ikke det jeg har lyst til. Nå for tiden har jeg lyst til å lage film, skape underholdning og drive fitnessteamet mitt, Teamjegliker

Man skulle tro at flere av de faste leserne faller fra når Antonsen får en ny idé og begynner å blogge om et nytt tema, men slik er det ikke.

– Jeg har veldig mange trofaste lesere og veldig mange eldre lesere. Mange har fulgt meg helt siden jeg gikk gravid. Disse leserne merker jeg er veldig glad i meg. De bryr seg ikke nødvendigvis bare om det jeg skriver, men de føler at de kjenner meg og vil se hvordan det går med meg og hva som skjer i livet mitt. Hvis jeg ikke har blogget på tre dager, så går lesertallet litt ned. De få tusen som da fortsatt er inne, det er disse leserne.  Så har jeg dem som kommer på når jeg gjør noe nytt i livet mitt og begynner å blogge om et nytt tema.

En av Antonsens mange ideer som er blitt satt ut i livet, er Manneposten. Dette er innlegg skrevet til menn for å gi dem en bedre forståelse av hvordan damene tenker. Manneposten er svært populær, og har tidligere hatt spalteplass på side3.no.

– Jeg opprettet Manneposten fordi jeg kjedet meg og tenkte at jeg måtte gjøre noe annet. Manneposten går dritbra. Jeg skriver om ting vi jenter prater om oss imellom, og ting vi tenker på som man ikke sier til menn. Litt sånn tabubelagte ting egentlig. Det er kjempespennende å skrive til menn, og det har faktisk vist seg at damer også elsker Manneposten. Mange bruker den for å vise den til mannen sin om de for eksempel står fast i et argument i en krangel.

Antonsens nyeste ide er å satse større på underholdning gjennom sin videoblogg, ettersom bruk av video på nett har eksplodert den siste tiden.