
Fabelaktig sommerhilsen
Vi ønsker alle lesere en riktig god sommer! Ikke minst i skole-Norge vil ferien i år være ekstra etterlengtet og vel fortjent.
Viser resultater for ""
Vi ønsker alle lesere en riktig god sommer! Ikke minst i skole-Norge vil ferien i år være ekstra etterlengtet og vel fortjent.
Gjennom Kopinoravtalen kan skolene ta fotokopier, utskrifter og digitale kopier av beskyttet materiale. Det er ikke nødvendig å oppspore rettighetshaverne og innhente hver enkelts tillatelse.
Norske Dramatikeres Forbunds manusbank er stedet du finner norsk samtidsdramatikk. Hensikten er først og fremst å formidle nyere norsk dramatikk, og som abonnent har du tilgang til bankens drøyt 3000 titler.
Informasjon om kopieringsavtalen ut til skolene.
Hva kan vi gjøre når tekster deles uten lov?
En elev fikk hysterisk anfall i sløydtimen. Lærer Inger Ihle svarte med å gi ham hammer og huggjern.
Det handlet om Norden på LNU-konferansen 2023 i Tromsø. Alle var positive til nordiske språk i undervisningen. Mer pessimistisk ble tonen når det ble snakk om digital utvikling i skolen.
Lærer og forfatter, Jørgen Moltubak mener det har oppstått en kommunikasjonskrise i skolen. En løsning kan være kurs i effektiv formidling.
Lyst til å kikke litt på mulighetene du har for litt ekstra til undervisningen?
Var det ikkje for kunstnarstipendet arbeidde Odd Nordstoga som lærar i dag.
Jahn Magnus Johansen, ballettmester og assisterende ballettsjef på Den Norske Opera, forteller om erfaringen med å danse i internasjonale kompanier.
Hvor kommer de fra, og hva trenger vi? Se redigerte filmopptak fra Kopinorseminaret 2017.
Har du kollegaer som har utmerket seg med fabelaktig formidling i norskfaget? Til høsten er det igjen mulig å nominere til Kopinors pris for fabelaktig formidling.
Om å rømme hjemmefra, livet som engasjert kunstner og gode lærere underveis.
Det begynte med røffe jenter, sørgelige og sinte streker og setninger som «Stol like lite på andre som du stoler på deg selv». Få år senere regnes hun som en av Norges fremste tegneserieskapere, prisbelønt kunstner med sterk integritet, en moderne kvinnelig filosof som tegner. Her er en anledning til å bli bedre kjent med Inga Sætre.
Elevene på Tangenåsen ungdomsskole som tar valgfaget «Innsats for andre», reiser til barnehjem i Romania og skoler for romfolk i Bulgaria for å hjelpe de som er vanskelig stilt. – Det burde være enda flere arenaer hvor norsk ungdom kan få vise engasjementet sitt, sier elevene Solveig Aleksandra Stirø og Martine Sjursen.
– Læreren er en kunstner, og har ikke noe annet instrument å spille på enn seg selv. Dette mener forfatter og Dr. philos Egil Børre Johnsen, som har gjort seg mange tanker om lærerens posisjon i samfunnet gjennom arbeidet med boken Livet bak kateteret.
Inger Brit Lea fra Vestby har vært pensjonert fra læreryrket i tre år. Var det opp til henne ville hun stått i jobben fortsatt. – Jeg elsket å forberede undervisningen, og gledet meg til å gå på jobb hver dag!
Tor Jonson. Det er kva Jon Fosse har med seg frå norsktimane på folkeskulen.
Medielabben er en praktisk læringsressurs for elever som vil lære om journalistikk, spillereglene som gjelder for redigerte medier og endringene i mediebransjen.
Sofia Gubaidulina regnes som en av vår tids største komponister. Hennes siste verk, oratoriet Über Liebe und Hass, ble fremført i Tallinn i fjor. Hun kommer ikke til å ta imot flere bestillinger, sier hun, men vil bruke tiden fremover til å forlenge verket.
Lunch utspiller seg i kontorlokalene til en navnløs organisasjon hvor de fleste prosesser blir utsatt og ingenting ser ut til å bli vedtatt, som oftest i regi av seriens enfant terrible og selvskrevne urokråke, Kjell. Tegneserieskaperen Børge Lund har nå utstilling i Grafill R21 i Oslo.
Aftenposten Junior tar mål av seg å dekke hele nyhetsbildet.
Det er mange som sliter med å akseptere gatefotografering som kunst. Dette forteller en av Norges fremste filmfotografer Odd Geir Sæther, som i de seneste årene har begitt seg ut i sjangeren. Selv tar han bilder for å fange øyeblikk som forteller en tydelig historie.
Hva kan lærere og andre som jobber med kommunikasjon og formidling lære av improvisasjonsteater? Svært mye. Det andre teatret i Oslo har ikke bare fulle hus og utsolgte forestillinger. De kurser gjerne folk i ulike yrkesgrupper til å bli bedre til å kommunisere.
Kveldsseminar for lærere 25. november.
Hos Elevforlaget kan skoleklassene lage og gi ut sin egen bok. Prosjektleder Kjetil Nordengen forteller hvordan.
Vinneren av Årets digitale elevavis 2015 er Aursmoen skole fra Aurskog-Høland. Det er tredje året Avis i skolen (Mediebedriftenes Landsforening) og Moava arrangerer konkurranse for ungdomsskolene som arbeider med digital elevavis i valgfaget Medier og informasjon.
Gjennom forfatterstipender har flere lærere fått økonomisk handlingsrom til å skrive nye lærebøker. Det kommer også norsk skole til gode.
– Ingen av våre elever skal gå hjem med en ukjent tekstlekse. Den skal de først ha fått gjennomgått i timen, slår vinnerne av Kopinors pris for fabelaktig formidling 2015 fast.
Vinneren av Årets digitale elevavis 2016 er Li skole fra Nittedal i Akershus. I år er det fjerde gang denne konkurransen arrangeres.
Historien om Gulosten, gutten som kom skeivt ut, ble kriminell og endte som helt og kongevenn, lever videre. Den har inspirert til bøker, film og nå også tegneserie.
– Godt humør, respekt og å kjenne hverandre godt er viktig for et godt samarbeidsklima, mener rektor Kristel Linset ved Hommelvik ungdomsskole, hvor mottakeren av Kopinors pris for fabelaktig formidling 2014 jobber.
– Jeg syns det er herlig når elevene samarbeider om å klare oppgaver, og at de opplever og oppdager ting sammen, sa Stine Eidsør da hun mottok Kopinos første pris for fabelaktig formidling i skolen.
Opphavsretten sikrer grunnlaget for kreativt arbeid. Så enkelt.
– Det er med religion og tru, som med utopiar: Det sklir lett ut i faenskap. Då er samtalen om teksten viktig. Om vi sluttar med den kontinuerlege samtalen, då kan det gå galt, seier Lars Petter Sveen. For forfattaren av Guds barn er forteljingar meininga med livet, og han har valgt Juleevangeliet som leiestjerne.
Han vandret fra Kurdistan til Iran om somrene for å tjene penger til kunststudiet, før han flyktet til fots til Europa. Nå står det bare en rød varseltrekant mellom din skole og Shwan Dler Qaradakis animerte livshistorie.
Litteraturtolking og skriving må være mer enn å telle virkemidler, mener litteraturkritiker og norsklærer Gro Jørstad Nilsen. Les hvordan hun lærer elever å skjønne, vurdere og skape kunst.
Møt juryklassen fra Sørumsand videregående skole og forfatteren som fikk Ungdommens kritikerpris.
Ahmed Umar har gjort seg bemerket med en særegen stil som smelter sammen visuelle uttrykk fra livet med ulike kulturer.
Martin Ernstsen håper tegneserieversjonen hans av «Sult» kan gi Knut Hamsuns klassiske fortelling et helt nytt publikum.
Illustratør Åshild Irgens ankommer intervjuet med hektiske roser i kinnene. Fordi det er en småkjølig morgen og fordi hun har løpt. Men kanskje også fordi hun akkurat har fått en erotisk tegning på trykk.
«Bak eit brød som liknar eit fly. Legg det ut og la fuglane ete det.» Dette er ein av Kurt Johannessens «Øvingar».
Kopinor har Michael Stilson med til NKUL i Trondheim i mai. Fotballspilleren, læreren og forfatteren gleder seg. Han har mye å fortelle.
Både lærarar og medelevar hadde gitt opp eleven. Så vann han Taro Vestøl Coopers poesislam-kamp. Med eit dirrande lidenskapeleg dikt om å mobbe og fryse ut ein homofil.
Kate Havnevik er låtskriver og komponist med ti originallåter i Grey's anatomy. Vi møtte henne på SETT-dagene og lærte også mer om den nasjonale satsingen Veslefrikk!
Hege Rødahl Scarpellino arbeider med å utvikle et helt nytt norskverk for ungdomstrinnet. Her deler hun sine tanker om skolens forhold til nye digitale ressurser.
Designerveteranen Junn Paasche-Aasen var med på å revolusjonere hvordan en skolebok kunne se ut, og har satt sitt ryddige preg på den norske bokheimen.
Det var en digital utgave av lærerkonferansen NKUL som dannet ramme for overrekkelsen av årets Gulleplepris.
Snart kommer 1400 lærere og andre skolefolk til å legge kursen mot vårens vakreste eventyr, NKUL i Trondheim. Haakon Aasprong er prosjektleder for Norges største IKT-konferanse for skolen.
Da barnehagelærer Morten Solheim skulle skrive sin første bok for barn, endte han med å skrive om et tema som han også har skrevet mye om for voksne: lekens betydning.
– Vi ville formidle god litteratur om bærekraft, men også legge opp til at barna skal tenke selv, sier Ingeborg Landfald ved Norsk barnebokinstitutt. Løsningen ble et eget digitalt bibliotek med forlag til lesesirkler.
David Maiwald, kormester på Den Norske Opera, jobber med å øve inn deler fra et operaverk sammen med koret. De trives alle godt i arbeidet og ler mye sammen.
For å skape et godt første møte med kunsten er formidling avgjørende. Vi har møtt kunstformidlere i skolen.
Et møte med komponisten og kulturpersonligheten Synne Skouen.
Med muskler til å utrykke seg muntlig og skriftlig blir det lettere å leve, sier Petra von der Fehr.
– For å skape endring i faget må man våge å stille spørsmål og utfordre etablert praksis og etablerte normer. Og ikke minst, ha det gøy som norsklærer. Da har elevene det også gøy i norskfaget, sier Terese Germeten Solbakken, som mottar Kopinors pris for fabelaktig formidling 2016.
I store opplag, og på siden av pensum, har Ivo de Figueiredo nådd skoleungdom med sine egne versjoner av Henrik Ibsen og Henrik Wergeland.
Kjell Askildsen var etterforskar i Tyskland, gifta seg proforma for å redde ei venninne, fekk bøker brent av sin far. Og forandra synet vårt på novella.
Bjørn Eidsvåg finner opp nye akkorder når han spiller feil på gitaren.
Kopinors pris for Fabelaktig formidling 2014 er blitt tildelt Stine Eidsør ved Hommelvik ungdomsskole.
Kristin Follesø Egeland og Bente Åshild Halvorsen Jentoft er tildelt Kopinors pris for fabelaktig formidling 2015.
Hvordan det står til med elevenes evne til å forstå egne og andres tekster? Og hva har lærerne å bale med i hverdagen? Marte Blikstad-Balas forsker på undervisning i skolefagene.
Daglig deler Anette-Marie Antonsen tanker, erfaringer og innblikk i eget liv med flere tusen lesere. Gjennom en årrekke har hun klart å holde lesertallet oppe: – Det gjelder å være åpen og ærlig.
Større åpenhet om kjønnsidentitet og ulike seksuelle orienteringer gjør klasserommet til et tryggere rom for alle.
Forfattere som Marta Breen vekker ny interesse for feministiske spørsmål hos unge. Nå etterlyser hun mer kvinnehistorie på pensum i skolene.
Har du kollegaer som har utmerket seg med fabelaktig formidling i norskfaget? Nytt i år er at Landslaget for norskundervisning (LNU) går inn i et samarbeid med Kopinor om å dele ut Prisen for fabelaktig formidling.
Bygg boliger, skap arbeidsplasser og utvikle kommunale tjenester. Ikke helt Sim City, men likevel: Velkommen til Snasen kommune.
På en fabelaktig måte får hun flerspråklige elever til å forstå og utvikle det norske språket. Nå har Tone Evensen fått pris for fabelaktig formidling.
Møt Mariann Youmans, vinner av Kunnskapsdepartementets barne- og ungdomspris i sakprosa for 2018.
– Det samme gjelder for tegneserier som for alle andre kunstformer: Jo mer du kan om det, jo mer skjønner du, og jo mer glede har du av det du leser. Men i skolen kan det sikkert være lettere å selge inn tegneserier enn romaner, sier Erle Marie Sørheim, redaktør for det ferske tegneserietidsskriftet Empirix.
Propellen Teater viser at barneteater er meir enn Karlsson på taket.
Vi skal rustes for noe nytt. Det er det denne profesjonsutdanningen handler om, sier Elise Håkull Klungtveit, leder for Pedagogstudentene.
Victoria Bomann-Larsen forteller fra sine opplevelser som nyansatt regiassistent på Operaen. Det første møtet ble sjokkartet: Energien fra et helt kor og solister som jobbet på scenen, og hun skulle få dem til å lytte.
Heltedyrking er vanleg i vitskapen, men kva eigenskapar er det eigentleg som er verd å beundre? Det vil Robert Marc Friedman få folk til å tenkje over.
– Å forelese er å fortelle, mener Espen Dietrichs. Som nevrolog, foredragsholder, forfatter og forsker skulle man tro at formidlingstrangen sitter i ryggraden. Eller i pannelappene, om vi leser hans nylig utgitte «Hva er hjernen».
En tegneserie trenger ikke nødvendigvis å ha de mest avanserte eller de flotteste tegningene. Det viktigste er å ha en god historie og en særpreget stil, kom det fram under tegneseriefestivalen Oslo Comics Expo.
Det beste læringsmiljøet finnes der lærerne og elevene trives på skolen, mener Paul Viktor Wiker. I årevis har han reist rundt i skolen for å gjøre andres hverdag til en bedre hverdag.
Det at man gir noe er saken, ikke at man presterer noe, sier Marianne Oulie Wiik, pianist og formidlingskonsulent på Den Norske Opera.
Iscenesatt fotografi – hva er det? Bli med på atelieret til fotograf Signe Marie Andersen på Frysja Kunstnersenter ved Akerselva i Oslo.
På SETT-dagene presenterte opphavsmenn og utgivere sine tilbud til skolene sammen med Kopinor. Her viser vi høydepunktene.
Lærer Marit Louka og elevene i klasse 4c stilte sporty opp da filmteamet Lucky View kom til Os skole og skulle dokumentere kunnskap til et nytt prosjekt om opphavsrett.
Den nye redaktøren i Billedkunst Kjetil Røed har ambisjonene klare, men med et forsett om å ikke bli for skråsikker.
I Dramatikerforbundets manusbank kan skolene finne verk av over 400 norske samtidsdramatikere. Her er av én av dem – med tungtvann i kofferten.
– Man må være våken og interessert i det elevene selv er opptatt av – og fra dette vekke interessen for andre ting, sier Jørgen Moltubak, som har skrevet to bøker om lærerrollen.
– Uten hukommelse ville vi bare vært en gullfisk, forteller hjernetreningsekspert Frank Wedde. Som formidler er målet å få publikum til å huske og lære, derfor må opplegget tilpasses hjernen. Det kan bare gjøres dersom man har kunnskap om den.
I det nye undervisningsopplegget Elevforlaget kan skoleklasser lage og gi ut sin egen bok. – Ambisjonsnivået er høyt, og utviklingen av verktøyet er spennende, sier prosjektleder Kjetil Nordengen.
Martin Johannessen skulle aldri sette sine ben inn på en skole igjen. Nå er han mer engasjert i skole enn de fleste og driver Norges største blogg for lærere. Lærerbloggen er lest av over 600 000 lærere, professorer, pedagoger og ivrige foreldre.
Et møte med forfatteren Odd Klippenvåg, vinneren av Ungdommens kritikerpris
Er redaktørstyrte medier en garanti mot falske nyheter? Det var et av spørsmålene medieelever skulle ta stilling til i en eksamensoppgave. Som forberedelse fikk de utdelt en av Ingeborg Sennesets tekster der hun reflekterer rundt nettopp dette.
Aina Basso trur på romanen som formidlar av faktisk historie. Men ungdommar treng ein vegleiar gjennom denne og liknande hybridsjangrar.
Ein vott er ikkje ein vott er ikkje ein vott. Det viser tekstilkunstnar Tora Endestad Bjørkheim.
Det er ikke bare innholdet som teller når du skal fenge et ungt, flerkulturelt publikum. De unge er selektive og vurderer både tid og sted, pris, muligheten til å bidra og prøve, og ikke minst om arrangementene tar seg godt ut på Instagram.
Kunnskapsminister Guri Melby er imponert over innsatsen lærere, foreldre og forlag har gjort for å gi elevene best mulig undervisning i unntakstilstand.
I norske klasserom sitter det ofte elever med andre morsmål enn norsk. Denne språkrikdommen må norsklærere se på som en nyttig ressurs, mener språkprofessor Terje Lohndal, som også tror undervisningen i norsk grammatikk kan bli morsommere.
Forskjellen på ungdomskritikere og voksenkritikere er mindre enn man skulle tro. Det viser kritiker Gro Jørstad Nilsens erfaringer med Ungdommens kritikerpris.
Hun har skolebarn selv, er tidligere lærer og nå lærebokredaktør. Hege Rødahl Scarpellino er bekymret for retningen den digitale utviklingen tar i skolen.
En feltrapport fra oversetterens verksted, og litt om hockeyjenter.
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen husker «frøken» fra barneskolen, som hele klassen, hver for seg, følte de hadde et personlig forhold til.
Helene Uri har byttet bort forskerkarrieren til fordel for forfatterkarrieren. Hun skriver både fagbøker og romaner, og har skrevet for voksne så vel som barn og unge. Med boka «Språkmagi» vil hun både opplyse og underholde.